Uszkodzone serce lepiej pracuje na tłuszczach
5 maja 2011, 13:12Wbrew temu, co dotąd powtarzano, wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie tłuszczów w diecie chorych z niewydolnością serca wcale nie musi być korzystne. Wyniki studium zespołu z Case Western Reserve University pokazują, że dieta wysokotłuszczowa poprawia działanie mechaniczne serca, czyli jego zdolność pompującą.
Lampka przeciwpróchnicowego czerwonego wina
22 maja 2014, 13:06Czerwone wino i wyciąg z pestek winogron mogą pomóc zapobiegać próchnicy.
Omega-3 decydują, czy witaminy B spowolnią spadek funkcji poznawczych
20 stycznia 2016, 12:00Wcześniej ustalono, że suplementacja witaminami B spowalnia spadek zdolności poznawczych u starszych osób z problemami pamięciowymi. Teraz okazało się, że wyższy poziom kwasów omega- 3 w organizmie wzmaga skutki działania witaminy B.
Oliwa istniała we Włoszech 700 lat wcześniej, niż wynikało z wcześniejszych ustaleń
1 czerwca 2018, 10:24Analiza starożytnej ceramiki pokazała, że oliwa istniała we Włoszech nawet 700 lat wcześniej, niż dotąd sądzili antropolodzy.
Najstarszy gotowany pokarm. W Izraelu znaleziono pozostałości po takim posiłku
21 listopada 2022, 13:36Umiejętność gotowania pokarmów uznawana jest za kluczowy element ewolucji człowieka. Gotowane pożywienia oraz wszystko, co związane z tym procesem, miało olbrzymi wpływ na naszą biologię oraz rozwój stosunków społecznych. Niedawno zdobyto dowody, że hominini intencjonalnie używali ognia co najmniej milion lat temu. Kiedy jednak wykorzystywali ogień do przygotowywania posiłków?
Makadamia na serce
1 maja 2007, 08:58Orzechy makadamii powinny zostać włączone do diety polecanej pacjentom z chorobami sercowo-naczyniowymi i osobom z grupy ryzyka.
Przydatny tłuszcz z bioder
14 stycznia 2010, 09:36Dodatkowy tłuszczyk na biodrach, pośladkach i udach zabezpiecza przed chorobami serca oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą. Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego wyjaśniają, że wychwytuje on szkodliwe kwasy tłuszczowe i zawiera adiponektynę – polipeptydowy hormon, który nie dopuszcza do czopowania naczyń.
Kwasy omega-3 chronią nerwy i wspomagają regenerację
12 stycznia 2012, 10:50Kwasy omega-3, które występują m.in. w olejach rybich, chronią nerwy przed uszkodzeniem i przyspieszają ich regenerację. To doskonała wiadomość dla pacjentów, którzy wskutek choroby czy urazu zmagają z bólem, paraliżem czy osłabieniem siły mięśniowej.
Wysokie spożycie jogurtu chroni przed cukrzycą typu 2.?
27 listopada 2014, 07:42Wysokie spożycie jogurtu wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Zastrzyki z omega-3 zmniejszają uszkodzenia mózgu po udarze
23 sierpnia 2016, 10:35Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia (CUMC) odkryli, że jeden z kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza uszkodzenie mózgu w mysim modelu udaru.